رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي افزود: قلعه هولاکو، حصار بسيار محکمي دارد که فقط عرض آن بيش از 40/3 سانتي متر است و با لبه اره اي شکل و بدون ملات ساخته شده و هنوز هم آثار پشت بندهاي ديواره ها کاملا مشهود است.
به گفته وي، در سطح مرتفع قلعه، آثاري از محل دروازه و بقاياي ديوارهاي داخلي نيز ديده ميشود.
محمدي با اشاره به کشف سفالهاي مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد و سبک معماري قلعه و يافته هاي باستان شناسان، اين بنا را متعلق به دوره اورارتويي ميداند که بعدها به دليل موقعيت ويژه در دوره مغول هم مورد استفاده مجدد قرار گرفته است. اما امروزه و به دليل فرسايش طبيعي و تخريب هاي انساني ناشي از حفاري غير مجاز، دچار آسيب ديدگي شده است.
وي ابراز اميدواري کرد با تعيين حريم و مرمت قلعه و مشخص شدن وضعيت کشاورزي درپايه تپه اي که قلعه روي آن است، وضعيت کاربري قلعه هولاکو از متروکه بودن خارج شود و بتوان از آن جهت اقدامات فرهنگي بهره برد.
محمدي در پايان به ماده 562 قانون مجازات هاي اسلامي اشاره کرد و افزود: طبق اين ماده قانوني هرگونه حفاري و کاوش به قصد به دست آوردن اموال تاريخي و فرهنگي ممنوع بوده و مرتکب به حبس از 6 ماه تا 3 سال و ضبط اشياي مکشوفه به نفع سازمان ميراث فرهنگي و آلات و ادوات به نفع دولت محکوم مي شود.
منطقه مذکور داراي بناهاي ديگري نيز هست. در ضلع شرقي قلعه در کنار جاده مرند – جلفا، کاروانسراي آيرانديبي که تنها بقاياي سنگ ازاره سياه رنگ آن پديدار است و مورد تخريب واقع شده وجود دارد، اين کاروانسرا احتمالا مربوط به قرن هفتم است. همچنين در 5 کيلومتري شمال شرقي اين کاروانسرا و جاده مرند به جلفا سد قديمي معروف به سد خضير از دوره صفويه و يا قبل از آن نيز وجود دارد و چنين به نظر مي رسد که قلعه هولاکو، کاروانسراي آيرانديبي و سد خضير چراگاه امير، با هم در ارتباط و مورد استفاده مردم بوده اند./106
انتهای پیام/